Pyłek pszczeli, najlepsze źródło białek i witamin

Pyłek pszczeli, najlepsze źródło białek i witamin

Data publikacji: ID: 6584bf8827f52

Pyłek pszczeli (kwiatowy) to jeden z najpopularniejszych produktów pszczelich. To nie to samo, co pyłki alergiczne przenoszone przez wiatr. Rzadko powoduje objawy alergii. W rzeczywistości to nasiona kwiatu są zbierane przez pszczoły miodne i mieszane z enzymami trawiennymi pszczół.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest niskokaloryczny i bogaty w białka, aminokwasy, witaminy, minerały, enzymy, korzystne kwasy tłuszczowe i węglowodany. Pyłek zawiera bioflawonoidy, które działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu, stabilizują i wzmacniają naczynia włosowate.

Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w białko. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, różne kwasy tłuszczowe, witaminy B, C, D, E i K oraz prowitaminę A. Ma właściwości odmładzające organizm, zwiększa witalność i przyspiesza regenerację. Jest popularnym superfoodem wśród sportowców.

Skąd się bierze pyłek pszczeli?

Pszczoły pokrywają się pyłkiem, zbierając nektar z roślin, następnie wzbogacają go różnymi fermentami, hormonami i substancjami antybiotycznymi i osadzają w komórkach plastra miodu. Jeśli wyciągniemy te kulki pyłku z wnętrza komórki o strukturze plastra miodu, otrzymamy wyekstrahowany pyłek o strukturze plastra miodu lub chleb pszczeli. Jeśli zalujemy pułapkę na pyłki przy wejściu do ula, uzbieramy świeży pyłek. Kiedy pszczoły próbują przecisnąć się przez drut pułapki, pyłki opadają z ich tylnych nóg.

Jak zażywać pyłek pszczeli?

Zaleca się namoczyć pyłek na kilka godzin przed spożyciem w szklance ciepłej wody, aby ziarenka pyłku napęczniały i rozpuściły się. Dzięki temu pyłek jest łatwiej przyswajalny, a jednocześnie korzystne dla organizmu substancje są bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Pyłek możemy również rozpuścić w soku, herbacie lub innych płynach, a, także zaleca się spożywanie go z jogurtem lub owocami.

Pyłek może powodować alergie u niektórych osób. Jeśli nie jesteś pewien, czy pyłek jest dla Ciebie szkodliwy, po prostu połknij bardzo małą ilość, tj. Równą czubkowi noża za pierwszym razem. Możemy również spożywać pyłek w postaci suchej, bez moczenia, ale musimy ją dokładnie przeżuć, aby zmieszała się ze śliną, a następnie popić płynem.

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Najlepszym sposobem na dłuższe przechowywanie pyłku pszczelego jest zamrażanie. Bardzo ważne jest, aby pyłek był jak najświeższy i prawidłowo przechowywany. Zaleca się przechowywanie go w zamrażarce, ponieważ pozwala to zachować największą ilość dobroczynnych substancji. Suchy pyłek należy przechowywać w ciemnym opakowaniu i w chłodnym miejscu.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close