
Banan, ciekawe informacje
Data publikacji: 2024-11-13 11:18:37 | ID: 6584bf881134f |
Mówi się, że banany są bardzo kaloryczne, dlatego stronią od nich osoby dbające o linię. Owoce te są jednak wartościowe, toteż nie powinniśmy z nich rezygnować. Co istotne, banany wykorzystywane są w wielu dietach odchudzających, co dowodzi, że są produktem wartym spożywania.
Banany, rodzaje
Spośród przeszło 300 odmian bananów uprawianych jest zaledwie około 20 gatunków. Hodowane są głównie w Indiach, Brazylii, Ekwadorze, Chinach, Izraelu, Kostaryce, na Filipinach. Do Europy dotarły pod koniec XIX wieku, szybko zyskując popularność. Banany są owocami, które szybko dojrzewają, toteż zrywa się je, kiedy są jeszcze zielone, następnie transportuje się je w chłodniach, skąd trafiają do dojrzewalni i dopiero później ze sklepowych półek w ręce klientów.
Co kryje się w bananie?
Banan to owoc o słodkim smaku, wobec czego przepadają za nim dzieci. Nie powinni rezygnować z niego, także dorośli, bowiem magazynuje on wiele wartościowych składników wartych zaistnienia w codziennej diecie. Głównym składnikiem bananów jest potas. 100 g owocu kryje w sobie około 370 mg pierwiastka, który odpowiada między innymi za dostawę życiodajnej wody do komórek, przewodzenie impulsów nerwowych, poprawę nastroju oraz pracę mięśni.
Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na potas, wystarczy zjeść dwa banany. Poza potasem pod żółtą skórką tego owocu znajdują się: beta - karoten, witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, niacyna), żelazo, magnez, miedź cynk, fluor, selen, jod, mangan, białko roślinne. Takie bogactwo witamin i pierwiastków pozwala wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie organizmu, między innymi poprawiając nastrój, wspomagając koncentrację, likwidując zmęczenie.
Banan - kalorie
100 g banana to około 90-100 kcal. Ze względu jednak na cenny skład tego owocu nie powinny rezygnować z niego nawet ci, którzy dbają o linię. Dostarczanie witamin i minerałów jest, bowiem istotne dla każdego organizmu.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |