
Alergia oraz jej rodzaje
Data publikacji: 2025-01-21 21:24:38 | ID: 6584bf881b404 |
Alergia przyjmuje różne postacie. Aby przekonać się, co wywołuje reakcje alergiczne należy bacznie obserwować środowisko. Wskazana jest, także wizyta u alergologa, gdzie poddać można się testom. I tak, testy skórne polegają na naniesieniu na skórę przedramienia kropli alergenu, która następnie zostaje wkłuta pod skórę. Jeśli po 20 minutach w miejscu ukłucia pojawi się obrzęk jest to informacja, że organizm jest na te substancję uczulony.
Rozpoznanie wroga pomaga na eliminację alergenów z otoczenia, choć nie jest powiedziane, że z czasem inne substancje, które w czasie testów nie uczulały, nie znajdą się w przyszłości na liście alergenów. Wśród nich można wyróżnić takie jej rodzaje jak:
Alergia pokarmowa
Alergeny wnikają do organizmu przez układ pokarmowy. Postać ta pojawia się najczęściej i dotyka około 10% osób. Na alergię pokarmową cierpią już noworodki, których uczulać mogą substancje znajdujące się w mleku matki. Często jednak alergię pokarmową wywołuje mleko krowie a typowymi objawami są kolki, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia i brak apetytu. Pojawić może się, także swędzenie, wysuszenie skóry, wysypka, wysiękowe zapalenie ucha;
Alergia wziewna
Alergeny wnikają do organizmu przez błonę śluzową dróg oddechowych. Typowymi objawami tej postaci alergii są trudności z oddychaniem, głośny oddech, długo trwający katar, napadowy kaszel. Po szóstym miesiącu życia pojawić mogą się również uczulenie. Wziewna postać alergii mylona jest często z zapaleniem ucha, krtani, gardła lub oskrzeli, co powoduje leczenie antybiotykami, zamiast podania leków przeciwuczuleniowych lub rozkurczających oskrzela. Im wcześniej rozpocznie się właściwe leczenie, tym mniejsze ryzyko wystąpienia astmy oskrzelowej,
Atopowe zapalenie skóry
Przewlekła choroba o podłożu alergicznym, którą rozpoznać można po czerwonych policzkach oraz po swędzących grudkach. Z czasem swędzące miejsca przenoszą się na załamania w łokciach i kolanach. Skóra swędzi, jest szorstka i sucha. Przyczyną zaognienia stanu zapalnego bywają często roztocza kurzu domowego.
Co uczula najczęściej?
Do najczęstszych alergenów zaliczyć można:
- pyłki roślin,
- roztocza kurzu domowego,
- sierść zwierząt,
- produkty spożywcze, w tym mleko krowie, jaja, ryby, soja, orzeszki włoskie, czekolada i kakao, cytrusy,
- środki konserwujące i zapachowe.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Zwalczyć demencję w zarodku » | |
library_books Bataty czyli słodkie ziemniaki » | |
library_books 12 sposobów na polepszenie urody miodem » |