
Jak można wykorzystać szyszki?
Data publikacji: 2024-11-01 18:17:22 | ID: 6584bf8891677 |
Zebrane przy okazji wycieczki do lasu szyszki wciąż pachną żywicą i przywołują miłe wspomnienia. Można z nich zrobić ciekawe dekoracje, odpowiednie np. Na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Do stworzenia ozdób warto wykorzystać różne szyszki wraz z gałązkami, jeśli jest to możliwe. Po ususzeniu długo pozostają w dobrym stanie.
Bogactwo ozdób z szyszek
Szyszki same w sobie są dekoracyjne, ale można też zaaranżować dużo bardziej skomplikowaną kompozycję, by uwydatnić ich urodę. Takie ozdoby pasują głównie na zimę. Można z łatwością zebrać szyszki, zwiedzając późną jesienią lasy czy parki, więc surowca nie zabraknie. Dla uzyskania najlepszych efektów należy zbierać szyszki w całości, różnorodne, jeśli się uda to z fragmentem gałązki. Szczególnie efektowne szyszki, np. Jodły koreańskiej, nie wymagają nawet zbyt wielkich starań, jeśli chodzi o tło.
Girlandy z szyszek
Zachowane wraz z gałązką różne szyszki można użyć do stworzenia girland. Mocuje się je po prostu sznurkiem, jeśli są pojedyncze, jeśli natomiast znajdują się na gałązkach, można je spleść jak wianek. Girlandy są bardzo proste do wykorzystania – będą ładnie wyglądały zawieszone na ścianie, zatknięte na meblach czy rozpięte na specjalnych stelażach.
Szyszki „zasadzone” lub wiszące
Niektóre szyszki wyglądają bardzo efektownie, jeśli umieszczone zostaną w doniczkach i obłożone mchem lub iglastymi gałązkami. Można układać je po kilka, wręcz „sadzić” jak bulwy roślin lub komponować jeszcze w inny sposób. Wspomnianą już ciekawą metodą jest też zawieszanie szyszek, ale nie tylko w formie girland. Pojedyncze egzemplarze zawieszone z gałązką lub solo również zapewnią ciekawy, dekoracyjny efekt.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: szyszki, można, girlandy, dekoracje, szyszek, wykorzystać, stworzenia, ozdób, różne, wraz,
library_books Dekoracje wielkanocne to nie tylko jajka » | |
library_books Krótki termin remontu » | |
library_books Sprawdzone firmy budowlane » |